boekenlarrycrabbDe afgelopen weken ben ik weer een paar keer op het spoor van de boeken van Larry Crabb gezet. Er zijn weinig auteurs die zo diepgaand hebben geschreven over het verlangen naar echte verbondenheid. Daarom ga ik een drietal boeken van hem de komende weken opnieuw (voor de tweede of de derde keer) lezen. Want dat is nodig, merk ik, bij de boeken vvan Crabb. Die hebben tijd nodig om te landen en ook om ze steeds opnieuw tot je door te laten dringen.

Dit zijn de drie boeken:

  • Ik zeg PAPA. Over vertrouwelijk en persoonlijk gebed
  • De ideale kerk. Waar onvolmaakte mensen God ontmoeten
  • Becoming A Spiritual Community. A Profound Vision of What the Church Can Be

Een prikkelend citaat: “Er is nooit eerder een godsdienst van managers zo bedrieglijk overtuigend voorgesteld als christocentrisch christendom. En de kerk is voor het grootste deel blind voor deze misleiding. Actie en het voor elkaar krijgen van dingen (of het nu gaat om de groei van de kerk of het organiseren van bedieningen voor kleine groepen) heeft de plaats ingenomen van geestelijke vorming in geestelijke gemeenschap als de werkelijke reden waarom we bij elkaar komen. We komen bijeen om een nuttig doel te bereiken, niet voor ontmoeting. Prestatie verdringt ontmoeting als onze primaire waarde. Ons met elkaar verbinden om Christus te delen is niet langer waar het om gaat. De focus ligt op het bereiken van doelen. De resultaten zijn levens die worden aangestuurd door agenda’s, levens vol samenwerking en conflict, beroofd van gemeenschap.”

De boeken van Crabb zijn een hartstochtelijk pleidooi om aandacht te geven aan spirituele theologie, spirituele vorming, spirituele gemeenschap en spirituele missie. Dé weg waarlang we dat bereiken is: oefenen en groeien in relationeel gebed.

Ik ga de boeken dus opnieuw lezen. Want in de eerste maanden van 2014 hoop ik hier in de preken die ik houd aandacht aan te gaan besteden. Te beginnen in januari als relationeel bidden op de preekagenda staat.

Ik schreef er al eerder over op deze weblog. Via deze link kun je een en ander vinden: Larry Crabb.