“Revoluties gaan meestal gepaard met dwang en geweld. Dat geldt niet voor de revolutie van de liefde die de Bergrede proclameert. Ze is de vrucht van het gaan van de innerlijke weg.

Geen enkele uitspraak van de Bergrede moet dan ook worden opgevat als een eis, als een morele opdracht. ‘De Bergrede’, schrijft Eugen Drewermann terecht, ‘is uitsluitend de beschrijving van wat mogelijk wordt voor wie zich waarlijk tot God richt. Voor wie verstaat wat Jezus hier bedoelt verandert de wereld. Hij is letterlijk een ander mens geworden.’

Daarmee is het misverstand uit de wereld geholpen dat spiritualiteit hetzelfde is als je houden aan wetten en regels die door godsdienstige instituten worden opgelegd. Spiritualiteit is eerder het beoefenen van een levenskunst die omvormend werkt, en die ons het geluk leert kennen van een leven in liefde.

Hein Stufkens

[Van 1 april tot en met 20 mei elke dag een inspirerend citaat over de Bergrede]