“Veel mensen veronderstellen dat de Bergrede als doel heeft het antwoord te geven op deze ene vraag: ‘Hoe kom ik in de hemel als ik sterf?’ Dit was gedurende vele jaren ook mijn veronderstelling.

Maar nu ik heb nagedacht over het leven en de boodschap van Jezus, ben ik ervan overtuigd geraakt dat Jezus een heel andere set van vragen onderzoekt, namelijk: ‘Wat voor soort leven wil God graag dat zijn kinderen leiden? Hoe ziet leven in het koninkrijk van God eruit? Wat is echt goed (rechtvaardig) leven? Hoe verschilt deze boodschap van andere conventionele verhalen?’

Eerder dan onze aandacht trekken naar het leven na de dood in de hemel, weg van dit leven en voorbij de geschiedenis, richten deze vragen ons op het hier en nu.

Brian McLaren

[Van 1 april tot en met 20 mei elke dag een inspirerend citaat over de Bergrede]