Je bent in een kerkdienst. En dan zegt de voorganger: ‘Laten we stil zijn’. Prachtig natuurlijk. Goed idee! Maar jij merkt vooral dat je heel druk bent in je hoofd. Je hebt eigenlijk geen idee wat je met die stilte aan moet. Je bent blij als de stilte weer voorbij is.

Herken je dat? Dan heb ik nieuws voor je: in de komende tijd zal dit steeds vaker gebeuren in kerkdiensten.

Kerkdiensten in coronatijd

Want vandaag is het protocol verschenen waarin alle kerken handreikingen ontvangen om kerkdiensten in te richten die voldoen aan de voorwaarden van de 1,5 meter samenleving. Een uitgebreid verhaal is het, en ik haal er nu maar één klein onderdeeltje uit.

Het is te vinden in een bijlage die gaat over ‘Vieren zonder gemeentezang‘. Daar worden alternatieve aangedragen voor het samen zingen. Eén daarvan is de stilte:

Stilte kan een drager zijn van een wereld van geluiden, emoties, lofzang, meditatie en verbondenheid. De ontdekking van de rijkdom van de stilte als liturgisch element kan als rijke inspiratiebron worden (her)ontdekt.

De stilte herontdekken

Een mooie kans dus voor kerk zijn: samen de stilte oefenen. Echt stil worden. Stoppen met woorden, woorden en nog meer woorden. Misschien dat de stilterevolutie nu eindelijk gaat beginnen!

Maar hoe word je stil? Kun je stil worden op commando? Valt hier iets te leren?

Momenteel ben ik een online cursus aan het geven waar vele honderden deelnemers aan meedoen. De titel van de cursus: ‘Stil, mijn ziel, wees stil’. De cursus gaat dus over stilte! Ik geef die cursus niet met het oog op stilte in kerkdiensten, maar alles wat je in de cursus leert kun je daar zeker toepassen als die voorganger zegt: ‘Laten we stil zijn’.

Wil je leren om stil te zijn? Op maandag 8 juni start er een online cursus ‘In deze stilte. Stil-zijn in je huis en in de kerk’. Via de buttons hieronder kun je meer info vinden over deze cursus of je direct aanmelden.