Je zou graag zo nu en dan eens een moment stil willen zijn. Maar het komt er maar niet van. En als je al wel een poging hebt gewaagd, merk je dat er zo’n hoop onrust in je is, dat je maar snel weer iets anders gaat doen. Kan het anders?

Tip 1: Waardeer de stilte

Er is altijd wel lawaai. Er is altijd wel iets om te doen. Maar ieder mens voelt aan: stil zijn, tot rust komen is belangrijk. Begin daarom met de gedachte: ‘Stil zijn is belangrijk en waardevol’. Dat is een andere gedachte: ‘Ik moet alles per se op tijd af hebben’. Oftewel: verander je gedachten.

‘Stil zijn is belangrijk en waardevol.’

Tip 2: Het is niet erg als je onrust voelt

Veel mensen die stil proberen te worden, ervaren juist veel onrust. Dat is helemaal oké. Het is zelfs normaal. Als we stil worden, komt de onrust naar boven. Maar je kunt leren om daarmee om te gaan. Voel de onrust maar even. En zeg dan tegen jezelf: ‘maar ik kies nu even voor stilte en rust’.

Tip 3: Begin klein

Je kunt het best klein beginnen. Een stilte van 30 seconden bijvoorbeeld. Niet meteen een kwartier willen (of nog meer).

Als je onderstaand audiobestandje aanklikt, klinkt er een gonggeluid, dan is het 30 seconden stil, en dan weer datzelfde gonggeluid.

Stop even met waar je mee bezig bent. Zet je beide voeten even naast elkaar. En start de audio.

Online cursus ‘In deze stilte’

Wil je stilte leren beoefenen? Op maandag 8 juni start er een online cursus over stil zijn. In drie weken ontvang je zes lessen die je zullen helpen om te groeien in stil zijn. In de cursus ontdek je ook dat stilte een plek waar je God kunt ontmoeten.