‘Podcasten is het nieuwe bloggen’. Die uitspraak kwam ik laatst tegen. En ik geloof inmiddels dat dat waar is. Bloggen is teksten schrijven die gelezen moeten worden. Er wordt steeds minder gelezen en steeds meer geluisterd. Podcasten heeft de toekomst.

De preek in je oor

De klassieke preek – hoe mooi is dat! – is altijd al primair een luister-gebeuren geweest! Maar: steeds minder mensen luisteren op zondagmorgen in een fysiek kerkgebouw naar een preek. Dat kan nu niet vanwege corona. Maar het is natuurlijk al veel langer gaande: preken worden niet meer alleen en primair beluisterd op zondagmorgen, maar op alle mogelijke momenten van de daag, waar mensen zich ook maar bevinden.

Ik stel mijn preken al veel jaren als audiobestand beschikbaar hier op mijn site. Maar dat is niet per definitie een plek waar mensen gemakkelijk terecht komen. Daarom plaats ik preken vanaf nu ook regelmatig via een podcast-app zodat die preken op allerlei verschillende podcast-platforms gemakkelijk te vinden zijn.

De twee eerste preken als podcast

Hieronder vind je de eerste twee preken die ik zo als podcast heb gepubliceerd.

Dagelijks bijbelmoment

Zoals je ziet staan ze gepubliceerd in de lijst van de Podcast Tijd met Jezus. Elke dag verschijnt daar namelijk (sinds 10 januari 2021) ook een podcast met een dagelijks bijbelmoment (3 minuten, in de sfeer van lectio divina). En ik vind het niet zo handig om daar een tweede podcast-kanaal naast te zetten.

Dus binnen de Podcast Tijd met Jezus vind je elke dag een bijbelmoment (wordt gepubliceerd 5.00 in de ochtend) en elke zondag een luisterpreek (wordt gepubliceerd om 17.00 uur in de middag – een moment waarop je misschien ontdekt dat je nog geen preek hebt gehoord die dag).

Abonneren

Dus: abonneer je in je favoriete podcast-app op de Podcast Tijd met Jezus voor én een dagelijks bijbelmoment én een wekelijkse luisterpreek!

Op termijn hoop ik ook een tweewekelijkse praatpodcast te starten waarin ik informatie en inspiratie deel rond thema’s als spiritualiteit, contemplatie, de Jezusruimte, bijbellezen, stilte en dergelijke thema’s.

Mijn eigen favoriete p odcastplek is inmiddels Google Podcasts geworden. Maar ook Spotify werkt plezierig. Podbean is de plek waar de podcasts worden gehost.