Op 8 mei 2020 interviewde Klaas Quist mij naar aanleiding van mijn predikantschap, kerk zijn in coronatijd (en erna) en speciaal ook vanwege een online cursus die ik in die coronaperiode tussen Pasen en Pinksteren heb gegeven over stilte en contemplatie.

Het werd een lang, inspirerend en geanimeerd gesprek! Klaas heeft er drie afleveringen van gemaakt, te vinden op de site van het kerkenradensteunpunt onder de noemer ‘Dit doet God!

Je kunt er ook hieronder meer over lezen en luisteren naar de podcasts.


#1 Geroepen naar de stilte

Dat hij predikant zou worden lag niet helemaal voor de hand. Het had zijn interesse niet. Wat hij wel wilde, wist hij niet toen hij zijn VWO examen haalde. Het werd HEAO, vooral omdat het zo’n brede opleiding was. Veel vreugde gaf dit echter hem niet. In de nacht van van 29 op 30 december 1986 besloot hij roer om te gooien. Tijdens de afwas zei hij tegen zijn vriend dat hij het zwarte pak ging passen.

In zijn tijd was Jos een atypische vrijgemaakte jongen. ‘Ik zou het nu bevindelijk noemen’, zegt hij in het gesprek. Tijdens zijn studie ging hij ‘meditatief bijbellezen’ en ontdekte hij de waarde van de stilte.


#2 De stilte leren

De bedoeling was dat Jos Douma in Veenendaal een cursus zou geven. Hij rekende op ongeveer 50 personen. De cursus kon niet doorgaan vanwege de maatregelen die de overheid had getroffen. Hij besloot de cursus online aan te bieden. Het effect verraste hem.

In de periode tussen Pasen en Pinksteren deden zo’n 2.000 cursisten mee aan de de online cursus Stil, mijn ziel, wees stil. Drie keer per week ontvingen zij een nieuwe les.

Dat er zoveel belangstelling is voor deze cursus van hem, ziet hij als een gemiste kans voor de kerk. Hoe verklaart hij de enorme belangstelling? Hoe leer je stilte? En wat hoopt hij dat het effect is? Voor de podcast Dit doet God! spreekt Klaas Quist hierover door met Jos Douma.


#3 Nieuwe wegen

Het kan niet zo zijn dat de kerk na deze Corona tijd doorgaat alsof er niets gebeurd is. Dat zegt Jos Douma in de podcast Dit doet God! Bij hem is dit inzicht gegroeid, mede naar aanleiding van de enorme belangstelling voor zijn online cursus.

De cursus Stil mijn ziel wees stil, die Jos tussen Pasen en Pinksteren gaf, laat zien dat fysiek en online elkaar aanvullen. Daar moet de kerk haar voordeel mee doen. Hij zou het erg vinden als we na deze Corona tijd straks opgelucht ademhalen en weer terugvallen in de oude manieren.

‘Ik zie hoeveel impact deze cursus heeft op iemands geloofsleven.’

In het derde en laatste deel spreekt Klaas Quist met Jos door over de mogelijkheden die de kerk heeft. De kerk die voor hem veel meer dan een gebouw is waar mensen samenkomen.