Welkom op deze start- en overzichtspagina van de online cursus ‘De radicale uitbanning van haast’. De cursus start op maandag 21 april met de eerste inspiratiemail. Het eerste webinar vindt plaats op dinsdag 22 april om 19.30 uur.

De verschenen lessen

(Als de link een foutmelding geeft, betekent dit dat de les nog niet is verschenen; het kan ook gebeuren dat je op een lespagina terecht komt die bij een andere cursus hoort):

De 7 webinars

De webinars vinden steeds op dinsdagavond via YouTube plaats om 19.30 uur. Ze duren zo’n 45 tot 60 minuten. De webinars zijn op eigen tijd altijd terug te kijken.

De planning zie je hieronder (met tussen haakjes welk deel van het boek ‘De radicale uitbanning van haast’ centraal staat; het onderstaande kan ook dienen als leesrooster). Klik op de link om naar YouTube te gaan.

  1. Dinsdag 22 april: Webinar 1 – Over haast als vijand (deel 1, blz. 27-66)
  2. Dinsdag 29 april: Webinar 2Over het juk van Jezus (deel 2, blz. 67-110)
  3. Dinsdag 6 mei: Webinar 3 – Over stilte en afzondering (deel 3, hoofdstuk 7, blz. 113-135)
  4. Dinsdag 13 mei: Webinar 4 Over het vieren van sabbat (deel 3, hoofdstuk 8, blz. 137-167)
  5. Dinsdag 20 mei: Webinar 5 – Over eenvoudig leven (deel 3, hoofdstuk 9, blz. 168-206)
  6. Dinsdag 27 mei: Webinar 6 – Over vertragen (deel 3, hoofdstuk 10, blz. 207-231)
  7. Dinsdag 3 juni: Webinar 7 – Over een kalm leven (epiloog, blz. 233-243)

De 21 lessen

De mails die je op maandag, woensdag en vrijdag (om 8.00 uur) ontvangt, brengen je steeds naar een les (of inspiratiepagina) op de website waar je dit vindt:

  1. Drie citaten om bij stil te staan
  2. Twee reflectievragen
  3. Een oefening
  4. Extra

Samenvatting van ‘De radicale uitbanning van haast’

Hieronder volgt een korte samenvatting van De radicale uitbanning van haast van John Mark Comer, ingedeeld volgens de zeven weken van de cursus:


Week 1: Over haast als vijand

(Deel 1, blz. 27-66) Comer opent met de stelling dat haast een spirituele ziekte is. In een wereld vol afleiding en constante druk verliezen we onze verbinding met God, met onszelf en met anderen. Haast is niet slechts een praktisch probleem, maar een diep geestelijk probleem dat ons uitholt. De uitnodiging is om de destructieve kracht van haast te onderkennen en een nieuw soort leven te zoeken.


Week 2: Over het juk van Jezus

(Deel 2, blz. 67-110) Het evangelie biedt een alternatief: het juk van Jezus. Dat is geen extra last, maar een levenswijze in rust en overgave. Jezus leeft zelf een langzaam, aandachtig leven, geworteld in liefde en genade. Wie zijn ritme overneemt, vindt rust voor zijn ziel. Discipelschap is vooral: leren leven zoals Jezus leefde.


Week 3: Over stilte en afzondering

(Deel 3, hoofdstuk 7, blz. 113-135) De eerste geestelijke oefening is stilte en afzondering. Jezus trok zich regelmatig terug om in de stilte Gods stem te zoeken. In onze tijd is stilte zeldzaam en ongemakkelijk, maar juist daarin worden we echt aanwezig. Stilte is de plek waar we tot rust komen, waarheid horen en onze ziel heling vindt.


Week 4: Over het vieren van sabbat

(Deel 3, hoofdstuk 8, blz. 137-167) Sabbat is meer dan een rustdag: het is een viering van Gods goedheid en van het leven. Door bewust te stoppen, rusten, genieten en God te eren, keren we terug naar onze ware bestemming. De sabbat bevrijdt ons van prestatiedwang en nodigt uit tot vreugdevol leven.


Week 5: Over eenvoudig leven

(Deel 3, hoofdstuk 9, blz. 168-206) Eenvoud helpt om ruimte te scheppen voor wat er echt toe doet. In plaats van overconsumptie en overprikkeling kiezen we bewust voor minder. Minder spullen, minder verplichtingen, minder lawaai – om meer ruimte te hebben voor liefde, aandacht, rust en God.


Week 6: Over vertragen

(Deel 3, hoofdstuk 10, blz. 207-231) Vertragen is een daad van verzet tegen een gejaagde cultuur. Door letterlijk langzamer te leven – langzaam lopen, langzaam rijden, langzaam eten – oefenen we ons in aandacht. We worden geduldiger, vriendelijker en meer beschikbaar. Het tempo van liefde is langzaam.


Week 7: Over een kalm leven

(Epiloog, blz. 233-243) In de epiloog schildert Comer het visioen van een kalm leven: een leven in vrede, rust, aanwezigheid en genade. Geen perfectie, maar wel een levensstijl waarin Gods liefde ruimte krijgt. Het is een uitnodiging om te blijven oefenen in het leven in het ritme van Jezus.