Welkom! Op deze eerste dag starten we met de zomerschool! Vijf dagen lang verdiepen we ons in de betekenis van ‘de tegenwoordigheid van God’. We oefenen ons in het besef van zijn Tegenwoordigheid (of: Aanwezigheid, Presentie). Dat kan op veel verschillende manieren.

Vandaag reik ik je de volgende manieren aan die je verdieping geven of je helpen met oefenen. Je kunt alles op eigen gekozen tijdstippen doen (dus je hoeft onderstaand niet allemaal gedaan te hebben vóór 10.30 uur😃). En ook: je hoeft niet alles te doen – kies waartoe je je aangetrokken voelt en laat ook gerust onderdelen liggen! Het gaat er nu vooral om dat je tpt je neemt wat jou nu helpt in jouw verlang naar het beoefenen van de tegenwoordigheid van God.

1

Lees uit ‘Besef van Gods tegenwoordigheid’ de ‘Inleiding’ (blz. 7-12) en de ‘Gesprekken’ (blz. 15-31). Besef hierbij dat niet het vele goed is maar het goede veel. Oftewel: als je het veel pagina’s vindt, hoef je zeker niet alles te lezen. De teksten vragen ook wel om tijd. Ze zijn niet per se moeilijk, maar ze vragen verwerkings-tijd. Je zou voor jezelf twee citaten kunnne onderstrepen of overschrijven die je in het bijzonder aanspreken.

2

In het webinar dat je mee kunt maken om 10.30 uur (of later zelf terugkijkt) krijg je een toelichting bij de Inleiding op een aantal punten en lezen we samen enkele citaten uit de ‘Gesprekken’. Wees steeds alert op momenten waarop je iets ervaart van ‘dit raakt me’, ‘dit voelt als belangrijk voor mij op dit moment’.

3

Luister naar een preek die ook alles te maken heeft met ‘Besef van Gods tegenwoordigheid’. Onderstaande audiopreek (over Exodus 3:1-15) gaat over de verschijning van God aan Mozes bij de brandende braamstruik. Het was de eerste preek uit een serie over ‘Ontmoetingen met God’. De preek sluit aan bij de thematiek van de vraag: Wie is dan de God over wie we spreken als we het hebben over de ’tegenwoordigheid van God’?

4

Laat dit citaat van Blaise Pascal op je inwerken (je komt het ook tegen in de preek als je ernaar luistert).

Blaise Pascal: VUUR (1654)

God van Abraham, God van Isaak, God van Jakob (Ex3:6)
niet van wijsgeren en geleerden.
Zekerheid, diepe vreugde, vrede.
God van Jezus Christus.
God van Jezus Christus.
“Mijn God en uw God” (Joh.20:17)
“Uw God is mijn God” (Ruth1:16)
De wereld vergeten, alles behalve God …
Vreugde, vreugde, vreugde.
Tranen van vreugde.
Jezus Christus.

5

Luister naar het lied ‘Hij is hier’.

6

Als je het leuk vindt om nog extra kennis op te doen over broerder Laurens, dan kun je terecht op deze Wikipedia-pagina.

7

Stilte beoefenen is in de christelijke traditie altijd een belangrijke manier geweest om te groeien in het besef van Gods tegenwoordigheid. Als je onderstaand audiobestand aanklikt word je door een kort muziekfragment ingeleid in een stilte van 4 minuten. Probeer in die stilte te blijven en zachtjes in je hart te herhalen: ‘U bent hier’.

(Als je het audiobestand start en daarna op de afbeelding klikt, verschijnt de afbeelding groot in beeld zodat je daar je aandacht op kunt richten.)