Welkom!

Lees hier de dagelijkse overdenkingen en citaten:
Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dag 7Dag 8

Van harte welkom bij deze online cursus! Ik heb er zin in om deze cursus te geven en te begeleiden omdat de Bergrede voor mij al jarenlang een van de mooiste Bijbelgedeelten is die ik ken. Hier kijken we Jezus in het hart. Hier gaat Gods koninkrik open. Hier waait de heilige Geest!

Luister ook even naar onderstaand voicebericht. Ik zal tijdens de cursus regelmatig een (korte) audio-opname delen die ik al naar gelang de lengte en het karakter ervan ‘voicebericht’ of ‘podcast’ zal noemen).

Gisteravond is de cursus van start gegaan met dit webinar. Als je het webinar niet kon meemaken, nodig ik je van harte uit om dat nu alsnog te doen, omdat ik hoop dat dit eerste webinar de toon zet voor de cursus door de korte inleiding die ik geef, het luisteren naar een betekenisvol lied en het luisteren naar de voorlezing van de Bergrede.

Opbouw van de cursus

De opzet van de cursus is niet heel gestructureerd (ik waarschuw je maar vast even😃). Eerdere cursussen van de School voor Spiritualiteit (zoals ‘Stil, mijn ziel, wees stil‘, ‘Zin in bidden‘ en ‘Geworteld leven‘) hadden wel een heel duidelijke opbouw in lessen om te lezen met daarbij opdrachten en oefeningen.

Maar deze cursus zal anders zijn. Wat ik je in de 7 weken (50 dagen) tussen Pasen en Pinksteren (Pasen de eerste en Pinksteren de vijftigste dag) wil aanreiken en aanbieden is eerder een mozaïek van materialen, inzichten, inspiraties, overdenkingen, preken, webinars, podcasts, korte teksten, oefeningen enzovoort die ieder voor zich en allemaal samen je iets willen laten proeven van de schoonheid, de kracht, de diepte, de genade, de spiritualiteit van het evangelie van de Bergrede.

Een structuur en een opbouw zijn natuurlijk wel prettig om de cursus als een eenheid, een geheel te kunnen ervaren, maar ik wil je vragen om die eenheid, om dat geheel primair te zien in de tekst van de Bergrede zelf. Niet voor niets zijn we op Paaszondagavond begonnen met het luisteren naar de voorlezing van Matteüs 5 tot 7. En ik raad je aan om dit hele gedeelte (het kost slechts een ruim kwartier) meerdere malen te beluisteren om de woorden steeds meer en steeds dieper tot je door te laten dringen. Onderstaande podcast maakt dat gemakkelijk mogelijk.

De ‘LuisterBergrede’

Beluister hier de Bergrede in de audioversie van de LuisterBijbel. En maak met jezelf een afspraak over hoe vaak je de Bergrede in deze 50 dagen wilt beluisteren. Eén keer (wekelijks)? Of misschien 50 keer (elke dag een keer)? Of ergens daar tussen in?

‘Jouw’ Jezuswoord uit de Bergrede

Jezus zegt ongelooflijk veel in de Bergrede. Misschien is het mooi dat je je in het bijzonder met één uitspraak verbindt gedurende deze 50 dagen.

Ik heb er tien uitgekozen die je hieronder aantreft als audio. Je kunt er willekeurig één aanklikken en beluisteren en ervoor kiezen dat ‘jouw’ speciale Jezuswoord te laten zijn.

Tip: je kunt ook kiezen voor het laatstre cijfer van jouw geboortejaar (ik ben zelf van 1968 en zou dan dus kiezen voor nummer 8).

Citaat 0
Citaat 1
Citaat 2
Citaat 3
Citaat 4
Citaat 5
Citaat 6
Citaat 7
Citaat 8
Citaat 9

Gebeden

Deze twee gebeden kun je regelmatig (hardop) bidden in verbinding met het lezen en beluisteren van de Bergrede. Het eerste gebed gericht tot de opgestane Heer (Pasen) en het tweede gebed gericht tot de heilige Geest (Pinksteren).

Heer Jezus Christus,
U bent opgestaan uit de dood!
Ik wil ook opstaan.
Ik kies ervoor om nieuw te leven en zo binnen te gaan in het koninkrijk van de hemel hier op aarde.
Open daarom mijn oren en mijn hart voor de woorden die U spreekt.
Werk door uw Geest in mij het hartelijke verlangen om de weg van uw woorden te gaan.
Amen.

Heilige Geest,
vervul mij met de liefde van Jezus.
Wat heb ik U nodig om de weg van Jezus’ woorden te gaan:
ik kan en wil niet zonder U.
Leid mij, heilige Geest, op de weg van nieuw leven.
Laat me steeds weer naar Jezus kijken zodat ik door uw vernieuwende werk in mij steeds meer op Hem ga lijken.
Amen.

Paaspreek over de Bergrede

Op zondag 17 april heb ik in de Planatgekerk gepreekt over de Bergrede. Ik vind het mooi om ook preken een plek te geven in deze online cursus. En ik preek in deze periode tussen Pasen en Piunksteren in de Plantagekerk in Zwolle ook een aantal malen over de Bergrede. Hieronder kun je de preek terugkijken en -luisteren. In de dienst deden vier jongern belijdenis van hun geloof.

Podcast: Het belang van de Bergrede

In het voorjaar van 2018 gaf ik ook een Bergredecursus. Hieronder kun je een deel van de eerste avond terugluisteren (er zit ook wat overlap tussen dit onderwijs en de preek die ik Paaszondag 2022 hield). Op deze vragen geef ik een antwoord:

  1. Is de Bergrede actueel?
  2. Waarom is de Bergrede belangrijk?
  3. Waar staat de berg uit de Bergrede voor?

Bergrede: regels of ontmoeting met Jezus

Luister naar deze minipodcast over de vraag of de Bergrede ons niet vooral regels geeft waar we ons nooit aan kunnen houden.

Elke dag een overdenking en een citaat

Vijftig dagen lang kun je in het kader van deze cursus een bijbelmoment bij een of meer verzen van de Bergrede lezen én vind je een citaat van een auteur over de Bergrede. Je vindt de link naar de pagina met het Bijbelmoment en het citaat als je op onderstaande button klikt.


Je kunt de zeven Bijbelmomenten en citaten van deze week ook hieronder vinden via de links. Let wel: de pagina met het Bijbelmoment en citaat van de betreffende dag zijn op die dag vanaf 5.00 uur beschikbaar. Als je eerder klikt, krijg je een foutmelding (Fout 404) omdat de betreffende pagina dan nog niet bereikbaar is.

Dag 1 is zondag 17 april 2022.

Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 | Dag 4 | Dag 5 | Dag 6 | Dag 7Dag 8

Aan uw voeten Heer

Het lied ‘Aan uw voeten, Heer’ (Opwekking 462) past ook mooi bij ons bezig zijn met de Bergrede. Hieronder kun je een uitvoering beluisteren van Marcel en Lydia Zimmer. De herkenningstune van de podcasts bij deze cursus is een instrumentaal fragment (het slot) van dit lied.