Welkom!


Lees hier de dagelijkse Bijbelmomenten en citaten van Week 5 (steeds beschikbaar vanaf 5.00 uur op de betreffende dag; dag 29 is zondag 15 mei):

WEEK 5 – Zondag 15/5 tot zaterdag 21/5
zo Dag 29 | ma Dag 30 | di Dag 31 | wo Dag 32 | do Dag 33 | vr Dag 34 | za Dag 35


We gaan de vijfde week in! In deze week staan we met name stil bij het centrale, middelste deel van de vijf delen die je kunt onderscheiden in de Bergrede: Matteüs 6:1-18.

Het kán, wat heerlijk!

Een deelnemer schreef:

Wat me opvalt is dat ik door deze cursus meegevoerd wordt in het Leven in het Koninkrijk van God. Je kunt het niet ‘leren’ zoals je dat op school doet. Tenminste, ik ervaar dat ik hierbij meer en meer beademd (juiste woord zit ik te zoeken: bezwangerd?) word door de Woorden, de herhaling op verschillende manieren, het ‘zien’ en horen van Jezus, ook door jouw enthousiaste voorop lopen hierin – dat ik naar binnen getrokken wordt door de Geest, in dit Leven zoals God het bedoelt…! Het kán! Wat heerlijk…

Mooi om te lezen! Want inderdaad: herhaling op verschillende maniere, leren door steeds weer je te laten beademen of zelfs bezwangeren door de woorden van Jezus zelf. Dat is wat ik met deze cursus over de Bergrede voor ogen heb. Hopelijk ervaar jij het ook zo!

Het Onze Vader bidden met stilte

Ik weet niet welk plek het Onze vader heeft in jouw gebedsleven. Ik wens je toe dat dit gebed een vernieuwde plek mag ontvangen. Ik wil je daarbij helpen door onderstaande podcast aan te bieden.

Als je het Onze Vader een plek wilt geven in je gebedsleven, kan dat door deze podcast regelmatig te gebruiken waarin je de woorden van het Onze Vader hoort met tussen de verschillende beden steeds twintig seconden stilte. Dat geef je ruimte om dit gebed op een meditatieve manier te bidden.

Preek: Bidden in je binnenkamer

In het centrum van het centrum van de Bergrede nodigt Jezus ons uit tot gebed: trek je terug in je huis. In het cursusmateriaal van deze week staat het gebed centraal, de oproep van Jezus om te bidden. Ik wil je vragen allereerst de tijd te nemen om naar deze preek te luisteren: ‘Onze Vader die in het verborgene is. Over het gebed van het hart (Matteüs 6:6)‘.

Als je op de button hieronder klikt, vind je een preeksamenvatting die je helpt om het onderwijs in de preek goed te kunnen volgen.

Webinar

Op donderdagavond 19 mei 2022 vond het vierde webinar van deze online cursus plaats. Je kunt het webinar hieronder terugkijken. In het webinar ga ik met name in op de centrale plek van het Onze Vader of iets breder het gebed, of nog iets breder ‘het beoefenen van de gerechtigheid’ zoals het daarover gaat in Matteüs 6:1-18.

Blogpost: participeren in Gods nieuwe wereld

“Wie het Onze Vader bidt, moet zich realiseren dat dit gebed dus deel uitmaakt, zelfs de kern vormt van deze Bergrede. De Bergrede is een dringende uitnodiging van Jezus om te participeren in Gods nieuwe wereld, het koninkrijk van God op aarde zoals in de hemel. De Bergrede biedt een koninkrijks-ethiek: zo leven leerlingen van Jezus die kinderen van God zijn.”

Over deze thematiek schreef ik in maart 2020 )begin van de coronaperiode) een blogpost: Ja, ik doe mee in uw koninkrijksbeweging! Hopelijk inspireert deze blogpost jou nu ook.

Gebedscursus binnen de Bergredecursus

Ik aarzel wel een beetje om het onderstaande aan te bieden, maar ik doe het toch: zeven preken over het Onze Vader om te luisteren en/of te lezen! Ik kan me voorstellen dat het wat veel gevraagd is om binnen de Bergredecursus ook nog een gebedscursus te doen. Maar dit is misschien wel hét moment om je echt wat uitgebreider te verdiepen in het gebed dat Jezus ons leerde, het volmaakte gebed, het gebed dat wel genoemd wordt: ‘het evangelie in een notedop’.

Mocht je geen tijd en ruimte hebben om de zeven preken tot je te nemen (wat ik me goed kan voorstellen) kies er dan in elk geval één uit. Heb je die tidj wel, dan nodig ik je uit om van maandag tot en met komende zondag elke dag één preek te beluisteren en/of te lezen.

De preken vind je op een aparte pagina waar je terecht komt via onderstaande button.

Elke dag een overdenking en een citaat

Vijftig dagen lang kun je in het kader van deze cursus een bijbelmoment bij een of meer verzen van de Bergrede lezen én vind je een citaat van een auteur over de Bergrede. Je vindt de link naar de pagina met het Bijbelmoment en het citaat als je op onderstaande button klikt.


Je kunt de Bijbelmomenten en citaten van deze week ook helemaal bovenaan deze pagina vinden via de links. Let wel: de pagina met het Bijbelmoment en citaat van de betreffende dag zijn op die dag vanaf 5.00 uur beschikbaar. Als je eerder klikt, krijg je een foutmelding (Fout 404) omdat de betreffende pagina dan nog niet bereikbaar is.