10 Ziehier – tiende eenvoudige woord
Op deze pagina vind je al het cursusmateriaal rond het eenvoudige woord ‘ziehier’.
- 1 De zondagmorgenvideo
- 2 Preek over ‘Ziehier’
- 3 Luisterliederen
- 4 Richard Rohr over de contemplatieve weg
- 5 Oefeningen
- 6 Gespreksvragen
- Uit het kunstboek
1 De zondagmorgenvideo
In onderstaande video geef ik je een introductie in het tiende eenvoudige woord: Ziehier [of klik hier].
2 Preek over ‘Ziehier’
In de Plantagekerk ging het zondagmorgen 5 maart 2023 over het eenvoudige woord ‘ziehier’. Je kunt de preek hier terugkijken en -luisteren:
Luister de preek als podcast:
3 Luisterliederen
‘Open The Eyes Of My Heart, Lord’
‘Laat ons Christus zien’
‘God, ik kijk naar U’
4 Richard Rohr over de contemplatieve weg
Op blz. 234 van ‘Naakte spiritualiteit’ schrijft Brian McLaren: “Ziehier is ook een gebed: Ach Heer, nu zie ik het! Het was er al die tijd al, maar ik zag het maar niet! Wauw! Verbazingwekkend! Mooi! Geweldig! Ziehier! Al deze woorden komen voort uit wat pater Richard Rohr ‘non-dualistisch zien’ noemt, of ‘non-dualistisch denken’ of ‘de contemplatieve geest’. Door deze nieuwe manier van kijken te oefenen, slaan we als het ware de kalender om en beginnen we aan een nieuw jaar.”
in de vierde fase van de harmonie spelen het non-dualistich denken, contemplatie en de contemplatieve geest een belangrijke rol. Onderstaande video biedt een toespraak van Richard Rokr over dit thema (Engelstalig):
Ook deze video is de moeite waard:
5 Oefeningen
1 Lichaamsgebed (‘Naakte spiritualiteit’, blz. 290)
Ziehier
Houd je handen verwelkomend of wenkend open naar voren,
alsof je wilt zeggen:
‘Laat maar komen, laat het zozijn, laat maar zien.’
2 Eenvoudig gebed (‘Naakte spiritualiteit’, blz. 294)
Ziehier! Nu begrijp ik…
(Welke eerdere weerstand tegen een waarheid of inzicht zie je nu in een nieuw licht?)
Ziehier! Nu voel ik me…
(Beschrijf hoe je je voelt en hoe het verschilt van wat je eerder voelde.)
Geest van God, nu weet ik…
(Welk nieuw vertrouwen is er in jou ontstaan?)
6 Gespreksvragen
Hoofdstuk 22 – Ziehier: het tevoorschijn komen van een meditatieve geest
- Beschrijf een ervaring van opstanding of een ziehier/kijk nou toch-moment in je leven.
- Beschrijf de vier soorten van zien die in dit hoofdstuk worden genoemd: dualistisch, multiplex, relativistisch en meditatief.
- De auteur keert terug naar een thema dat hij al eerder heeft aangeroerd: onderscheid maken tussen de God daarbuiten in de werkelijkheid en het beeld van God hierbinnen in onze gedachten. Waarom denk je dat dit thema zo belangrijk is in zijn verkenning van naakte spiritualiteit?
- De auteur zegt: ‘Ik kan niet uitleggen hoe de overdracht van vertrouwen op God naar G’d precies verliep, alleen dat het rommelig, traag, stapje voor stapje en angstaanjagend was. En geweldig.’ Kun je dit aanvoelen? Heb jij ook zoiets meegemaakt in je spirituele leven?
- Herlees nog eens alle citaten waarmee elk hoofdstuk begint. Pauzeer bij een die je aandacht trekt en beoefen daarop het langzame, meditatieve, ontvankelijke zien dat in dit hoofdstuk wordt beschreven.
Hoofdstuk 23 – Ziehier: geloofsvertrouwen voorbij het geloof
- De auteur herhaalt de termen ‘langzaam’ en ‘eerbiedig’ en blijft verwijzen naar ‘bewonder’. Waarom zijn deze woorden zo belangrijk in relatie tot meditatief kijken? Wat maakt dit soort aanschouwen zo zeldzaam onder ons?
- De auteur verzint spelenderwijs een woord: ‘wonderschouwen’ (in het Engels: wonderstanding). Wat zegt dat woord jou?
- Reageer op het verhaal van de auteur over het aanschouwen van de goedheid van God. Welke gevoelens en gedachten komen bij dit verhaal bij jou naar boven?
- Probeer één of alle drie de experimenten in ‘meditatief zien samen met God’, die in dit hoofdstuk worden beschreven: een openbare plek, een plek in de natuur en een oncomfortabele plek. Deel je ervaringen.
- Heb je ziehier-momenten gehad tijdens het lezen van dit hoofdstuk? Was je geneigd om weer snel door te lezen? Of kon je vertragen en ervan genieten?
Uit het kunstboek
Cursusdeelnemer Marian Zwartepoorte maakt naar aanleiding van de studie ‘Naakte spiritualiteit’ een kunstboek waarin zij iedere week naar aanleiding van haar gevoel en overdenking van de studie een bladzijde maakt, kleur en vorm geeft aan de woorden en de beleving van de studie.