Welkom! Op deze dinsdag, de tweede dag van onze vijfdaagse zomerschool, vind je op deze pagina weer nieuwe input en inspiratie voor jouw leerproces rond het ‘besef van Gods tegenwoordigheid’.

1

Lees uit ‘Besef van Gods tegenwoordigheid’ de ‘Brieven’ (blz. 35-69′). Mocht je dat wat teveel vinde, dan zou je je bijvoorbeeld kunnen beperken tot de derde, vierde en vijfde brief. Onderstreep (of schrijf over) de citaten of zinnen die je in het bijzonder aanspreken.

2

In het webinar dat je mee kunt maken om 10.30 uur (of later zelf terugkijkt) krijg je een toelichting bij enkele citaten uit de ‘Brieven’. Ook is er aandacht voor ‘De contemplatieve weg’ van Franz Jalics. En er komen een paar vragen die gesteld zijn aan de orde.

3

Luister naar een preek die ook alles te maken heeft met ‘Besef van Gods tegenwoordigheid’. Onderstaande audiopreek gaat over ‘Bid zonder ophouden’ waar de oefening van gisteren ook over ging. Hopelijk biedt het je weer extra inspiratie om de weg van onophoudelijk gebed te gaan. Er komen )in de tweede helft van de preek) acht perspectieven aan de orde van waaruit je kunt kijken naar (de praktijk van) het onophoudelijk bidden. Misschien handig als je ze voor jezelf opschrijft terwijl je luistert.

4

In de inleiding op het boekje ‘Besef van Gods tegenwoordigheid’ wordt broeder Laurens even vergeleken met Thomas a Kempis. Hieronder volgt een citaat van Thomas a Kempis over ‘Vriendschap met Jezus’. Om aandachtig te lezen en te overwegen. (Het citaat komt uit de vertaling ‘De navolging van Christus in jonge taal’.)


Als Jezus bij je is, gaat alles prima, en lijkt niets je in de weg te staan.
Maar als Jezus er niet is, wordt het moeilijk.
Als je Jezus vanbinnen niet ervaart, en Hem ook niet hoort, is iedere hulp die je krijgt, zinloos.
Maar als Jezus ook maar iets aan je laat merken, voel je je daardoor heel erg gesterkt en bemoedigd.
Stond Maria Magdalena, die verdrietig was en zat te huilen, ook niet meteen op toen ze van Marta hoorde dat Jezus er was en naar haar vroeg?
Het zijn geweldige momenten, waarop Jezus ons uit ons verdriet haalt, en wij weer blij worden vanbinnen.
Wat is het leven toch droog en zonder groei en liefde, als Jezus niet bij ons is.
Wat is het toch dom en arrogant naar iets anders te verlangen dan naar Jezus.
Zie je dan niet dat je jezelf dan nog meer tekortdoet dan wanneer je niets meer hebt op deze wereld?
Wat heeft de wereld je te bieden zonder Jezus?
Zonder Jezus is het leven ellende en narigheid; met Jezus is het leven een paradijs.
Als Jezus bij je is, kan niemand je iets maken.
Wie Jezus heeft leren kennen, heeft een kostbare schat gevonden, ja, zelfs de kostbaarste schat die er bestaat.
Wie Jezus kwijtraakt, raakt met Hem heel veel kwijt, meer dan alles wat de wereld te bieden heeft.
Wie zonder Jezus leeft, is ontzettend arm. Armer kun je gewoon niet worden. Wie met Jezus leeft, is ontzettend rijk, zo rijk zelfs dat je je er geen voorstelling van kunt maken.

5

Luister naar het lied ‘Ruimte’ van Sela. Dit lied brengt mooi tot uitdrukking dat we ruimte mogen scheppen voor God én dat we zelfs ruimte zíjn voor God.

6

Stilte beoefenen is in de christelijke traditie altijd een belangrijke manier geweest om te groeien in het besef van Gods tegenwoordigheid. Als je onderstaand audiobestand aanklikt (die ook bij het materiaal van maandag al zat) word je door een kort muziekfragment ingeleid in een stilte van 4 minuten. Probeer in die stilte te blijven en zachtjes in je hart te herhalen: ‘U bent hier’.

(Als je het audiobestand start en daarna op de afbeelding klikt, verschijnt de afbeelding groot in beeld zodat je daar je aandacht op kunt richten.)