Morgen is het hemelvaart. Ik houd van hemelvaart tot pinksteren een serie van drie preken over het thema ‘De ontdekking van de hemel’. Ik merk dat voor veel mensen de hemel een vreemde werkelijkheid op afstand is. De hemel is ‘daarboven’. Het is de plek waar God woont en waar mensen die sterven (hopelijk) naartoe gaan.
Vanuit het Bijbelse spreken over het koninkrijk is het denk ik mogelijk om een wat nabijere visie op de hemel te ontwikkelen. Daarbij helpt mij het beeld van de vierde dimensie. Jezus is op de dag van zijn hemelvaart niet naar een andere locatie gegaan, maar hij is tot zijn terugkomst op aarde de voor ons niet direct toegankelijke vierde dimensie binnen gegaan. Die vierde ruimtelijke dimensie is een dimensie die wij met ons lichamelijke ogen niet kunnen zien. Het is Gods dimensie van de geschapen werkelijkheid. Jezus heeft deze vierde dimensie zichtbaar gemaakt in zijn leven op aarde. Het koninkrijk dat Jezus verkondigde en belichaamde wordt daarom ook koninkrijk van de hemel genoemd. Leven in het koninkrijk is leven vanuit het contact dat we door de Geest biddend kunnen maken met Gods dimensie van de geschapen werkelijkheid.
Zo komt de hemel dus een stuk dichterbij. N.T. Wright gebruikt voor het koninkrijk van God graag de uitdrukking: de hemel begint de aarde te overlappen. En dat is het precies. Dé manier om in contact te komen en te blijven met deze vierde dimensie, Gods dimensie van de geschapen werkelijkheid die als koninkrijk van God tastbaar wordt op aarde, is het gebed. Bidden is de taal van het koninkrijk. Bidden is steeds het contact zoeken en houden met Gods dimensie van de werkelijkheid. Bidden is Gods werk gaan ervaren.
Niet voor niets is het precies dat wat de apostelen doen nadat Jezus de hemel is binnengegaan: ‘Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed’ (Handelingen 1:14).
20/05/2009 op 13:51
Normaal wordt de 4e dimensie als de tijdsdimensie aangeduid.
20/05/2009 op 13:59
Klopt inderdaad. De keuze voor ‘vierde dimensie’ berust bij mij op de gedachte dat het over een ‘ruimtelijke’ dimensie gaat, terwijl de tijd geen ruimtelijke dimensie is.
Maar wat mij betreft zouden we ook over de zevende dimensie kunnen spreken, waarbij zeven het getal van de volheid is.
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierde_dimensie
20/05/2009 op 17:18
De wolk heeft mij ook geholpen. De wolk in de bijbel staat zowel voor Gods nabijheid (denk aan de reis door de woestijn en de inwijding van de tempel) als voor Gods verborgenheid. Wanneer Jezus door de wolk aan het oog onttrokken wordt is hij tegelijkertijd dichtbij (zie ik ben met jullie) en verborgen.
Wright gebruikt ook het beeld van een gordijn.
20/05/2009 op 18:26
Een interessante lezing van Wright over de toekomst en de kerk vind je hier: http://resources.coths.org/sermons2007/20070317_lecture2.mp3