kerkeninternetVandaag staat er in Trouw een artikel over ‘Kerk en internet’. Boele Ytsma is er voor geïnterviewd: hij is met stip de meest actieve theoloog en kerkelijk werker op het internet (in Nederland) en dat verdient zeer veel respect. Bezoek www.zoekendgeloven.nl.

Op wat bescheidener schaal dan Boele (maar wel in aardig hogere mate dan de gemiddelde dominee) ben ik als predikant ook aanwezig op internet. Reden dat ik ook werd geïnterviewd over dit thema. Een paar passages uit het artikel:

Twitterende kerken, bloggende pastores: kerken moeten zich op internet begeven. Dominee Jos Douma en pastor Boele Ytsma doen het met overtuiging.

In de gereformeerde kerk van het Groningse dorpje Siddeburen – ruim 3200 inwoners – wekte het aanvankelijk wat argwaan, die nieuwe pastor die zoveel op internet zat. ’Moet dat nou?’, vroeg een dame uit het bejaardenhuis, die liever had dat hij dan wat vaker bij háár op bezoek kwam. Drie maanden later kreeg de pastor ineens haar complimenten. Haar zoon, die in Rotterdam woont en nooit meer naar de kerk gaat, had enthousiast verteld over de nieuwe dominee, die hij op internet gevonden had.

Vaak beperkt het ’iets met internet doen’ zich tot een website met informatie over de kerk, diensten en het online zetten van preken. Gemiste kansen, denkt Ytsma. Zowel voor gemeentewerk, als voor het bereiken van de ’onbekende surfer’ bieden nieuwe media veel mogelijkheden.

Via internet verplaatst het kerk-zijn zich van zondag naar elk gewenst moment van de week en dag, ziet ook Jos Douma, bloggend dominee van de vrijgemaakt-gereformeerde Fonteinkerk in Haarlem en actief denker over nieuwe vormen van kerk-zijn. Vijf jaar geleden begon hij met de website TijdmetJezus.nl. „Tijdens een jeugddienst riep ik jongeren op de Bijbel te lezen en te bidden. Maar laat ik ze het dan ook aanbieden, dacht ik.” Zo ontstond tijdmetjezus, een site (zo’n 1500 bezoekers per dag) waar elke dag een nieuwe korte overdenking op staat. „Voor drukke mensen bieden deze meditaties elke dag even inspiratie, een bijbelmoment.”

Lees het hele artikel: Roept u maar, twittert de dominee. Overigens zul je mij op Twitter niet aantreffen. Ik ben zeer overtuigd van de noodzaak van de presentie van de predikant op internet, maar Twitter gaat mij een stap te ver: er is een grens aan de behoefte om altijd en overal in contact te staan met anderen.  Mijn alternatieven: een Stilteruimte en mijn dagelijkse meditatieve ’tweet’ van ongeveer 140 woorden op www.tijdmetjezus.nl.