AbspoelPostmoderneDevotiePaul Abspoel (van Arkmedia), verwoed blogger, is gisteren met een prachtig initiatief gestart: een weblog die geheel gewijd is aan Postmoderne Devotie. Wie een beetje thuis is in de wereld van de spiritualiteit en haar geschiedenis zal zonder veel moeite de toespeling herkennen die gemaakt wordt op de 15e eeuwse spirituele vernieuwingsbeweging van de Moderne Devotie, waaraan vooral de namen van Thomas a Kempis en Geert Grote verbonden zijn.

Wat er precies postmodern is aan de nieuwe spirituele verniewingsbeweging die Paul Abspoel voorstaat, zal nog helder moeten worden. Helder is wel dat het gaat om de vraag: Hoe kan de spiritualiteit van de 15e eeuwse Moderne Devotie in de context van de 21e eeuw opnieuw relevant en vruchtbaar gemaakt worden? Je zou ook kunnen zeggen: Hoe kunnen we de Moderne Devotie ‘hernemen’ in onze tijd? Die term ‘hernemen’ heb ik opgepikt bij de filosofe Ilse N. Bulhof die daar in haar boek ‘Van inoud naar houding’ een boeiend essay over schrijft met de titel ‘Speels variëren op oude thema’s: de kunst van het hernemen’. Dat spreekt me aan: ‘speels’, ‘variëren’, ‘kunst’ – dat is zowel creatief als spiritueel. Postmoderne Devotie is daarom wat mij betreft de Nederlandse spirituele vernieuwingsbeweging in Nederland (‘het begon in Hoofddorp’) die op creatieve wijze het 21e eeuwse spirituele verlangen in de bedding van 15e eeuwse Moderne Devotie probeert te laten stromen. En voordat het allemaal erg serieus en diepzinnig wordt: laat het spel-element niet ontbreken. Het is ook gewoon leuk en speels om een spiritualiteit uit een vervlogen tijd opnieuw aan te boren in de hoop dat er dan iets onverwachts gebeurt.

Ik voel mezelf al langere tijd aangetrokken tot de Moderne Devotie en vind het meer dan intrigerend dat Paul daar nu een bedding voor aanlegt. Ik doe en denk graag mee. Lees alvast: Met een boekje in een hoekje? Ja! En bezoek ook www.josdouma.nl/retraite en klik daar op de link ‘moderne devotie >’.