Komende zondag 7 november is uitgeroepen tot themazondag ‘Christen zijn op je werk’. In de Fonteinkerk ga ik dan ’s middags voor in een themadienst. Ik ben al een tijdje met de voorbereidingen bezig en merkte dat het nog niet zo eenvoudig was om grip op het thema te krijgen. Waar moet het eigenlijk overgaan? Over evangelisatie?
In de ingevulde vragenlijsten die ik heb teruggekregen werd ook regelmatig gesteld: ‘Moet het niet gewoon gaan over christen zijn? Je werk is toch niet een aparte afdeling van je leven?’
Inmiddels heb ik voor mezelf wat helderder gekregen dat het inderdaad nodig is om te expliciteren vanuit welk perspectief je naar het thema ‘Christen zijn op je werk’ kijkt. Ik zie vier perspectieven.
Een theologisch perspectief | Dan moet het gaan over zaken als cultuurmandaat en rentmeesterschap. En over Gods doel met ons dagelijks werk (onder andere dat we daardoor ook kunnen uitdelen aan mensen die minder hebben). Ook is het belangrijk om oog te hebben voor de eigen intrinsieke waarde van (betaalde) arbeid en er moet korte metten worden gemaakt met het onderscheid tussen een geestelijk beroep (dat hoger zou staan) en een seculier beroep.
Een spiritueel perspectief | Hier gaat het over Gods tegenwoordigheid ervaren op je werkplek, over God en geloof als inspiratiebron voor je dagelijkse arbeid, over de vrucht van de Geest als bron voor integriteit, over werken als vorm van navolging van Christus.
Een missionair perspectief | Hier komt ter sprake dat het vreemd genoemd mag worden dat kerken er zo weinig aandacht voor hebben dat de meeste natuurlijke contacten van gemeenteleden zich afspelen op het werk. Waarom altijd oproepen om missionaire relaties aan te gaan in de buurt van het kerkgebouw (de meeste gemeenteleden wonen daar nu eenmaal niet)? Waarom niet vooral gemeenteleden toerusten om hun werk bij uitstek de plek te laten zijn waar ze iets van Gods koninkrijk zichtbaar en ervaarbaar kunnen maken?
Een ethisch perspectief | Als christen word je op je werk geconfronteerd met vragen en situaties waarin je je graag als christen wilt opstellen. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met werken op zondag? Hoe ga je om met een verplichte cursus die een nogal new age achtige uitstraling heft? Hoe stel je je op in een arbeidsconflict? Hoe ga je ermee om als je baas vraagt het niet te nauw te nemen met bepaalde afspraken waaraan de overheid bedrijven wil houden? Hoe reageer je op veelvuldig vloeken op je werkplek?
Uiteraard is er wel wat overlap tussen deze perspectieven. Maar ze verhelderen denk ik ook de thematiek. Ik zal me zelf komende zondag met name op het spirituele perspectief richten. Maar ik hoop dat er een vervolg komt op deze ene themadienst, bijvoorbeeld in een paar inspiratieavonden waarop gemeenteleden met elkaar in heel gericht in gesprek gaan over ‘christen zijn op je werk’.
01/11/2010 op 21:33
Jos
prima opzet, die ik graag ga gebruiken in mijn werk als docent economie & ethiek.
Twee vragen:
a. In welke Schriftgedeelten vind je een integratie tussen een aantal van deze perspectieven?
b. Is het een idee als vijfde ‘het maatschappelijk perspectief’ toe te voegen? Het gaat dan o.a. om de functie van werk als toegevoegde waarde in de samenleving. Thema’s als sociale gerechtigheid en duurzaamheid zijn hierin m.i. cruciaal. Misschien kun je het ook plaatsen onder het ethisch perspectief maar dat werk je nogal ‘micro’ uit. Vandaar
God bless you
Jan
04/11/2010 op 09:24
Beste Jan,
Dank voor je reactie.
a) Ik maak in de themadienst gebruik dit Bijbelgedeelte: Kolossenzen 3:12-4:6. Daar komt aardig wat bij elkaar!
b) Er zijn inderdaad meer perspectieven mogelijk. Zelf had ik ook nog aan het psychologische perspectief gedacht. Maar om te voorkomen dat er teveel perspectieven onderscheiden worden zou ik het maatschappelijke perspectief onderbrengen bij het theologische en het psychologische bij het spirituele.
Ik zal even letten nog op de (onterechte) ‘micro’ uitwerking van het ethische perspectief.
Groet!
Jos
01/11/2010 op 22:33
Ik snap dat je m.b.t. een ‘preek’ moet kiezen, maar waarom nu één perspectief? En waarom ga je nu juist het spirituele perspectief eruit pakken? Juist de verschillende perspectieven bij elkaar maken het plaatje compleet én inzichtelijk.
04/11/2010 op 09:26
Hoi Theodoor,
De verschillende perspectieven zullen zeker allemaal benoemd worden in de dienst. Dat ik voor het spirituele perspectief als focus kies had je natuurlijk kunnen verwachten;-) Maar ik zal me er nog even goed op bezinnen en proberen de breedte niet uit het oog te verliezen.
Groet!
Jos
04/11/2010 op 09:13
Mooie heldere opzet vind ik met ook duidelijke standpunten.
In de opzet lijkt het theologische perspectief een beetje samen te vallen met het sociaal- maatschappelijke perspectief.
Ik zie werken ook als Geestelijk strijdtoneel, als srijd in het denken. Er is ook een paradox in God laten zorgen en zelf de zaken naar de eigen hand zetten. Op je werk (maatschappelijk zichtbaar) manifesteert zich dat.
Daar laat je zien vanuit welk motief je handelt.
Mijn indeling zou zich richten op:
– Motief (voor wie en waarom doe ik het)
– Basis (vanuit welke kracht doe ik dat)
– Kans (Wat is er te bereiken)
– volharding
– Middelen (Hoe dan)
Met name in de middelen (etisch, morele eerlijkheid etc) is Christen zijn op het werk, specifiek en afwijkend tov andere levensomstandigheden.
N.B. De indeling is ook te vertalen naar de perspectieven zoals aangegaan.
Groet en succes
04/11/2010 op 09:29
Hoi Henk,
Leuk dat je hier op de weblog reageert!
Mooi dat je ook aandacht vraagt voor het Geestelijke strijdtoneel, strijd in het denken. Binnen de gekozen perspectieven valt dat denk ik onder het spirituele perspectief.
Ook je vijf trefwoorden zijn een mooie aanvulling! Motief – Basis – Kans – Volharding – Middelen.
Groet!
Jos