In de rubriek ‘Blogs en Bladen’ van het Nederlands Dagblad werd vandaag een van mijn blogs over Total Church geciteerd. Op mijn beurt citeer ik graag de weergave die het ND gaf:

TOTAL CHURCH EEN LEVENSSTIJL
Na de uitgave van de Nederlandse vertaling van het boek Total Church, van twee Britse theologen, en de conferentie in Amerongen naar aanleiding van dit onderwerp, is er veel gezegd en geschreven. ‘Voor mijzelf was de belangrijkste ontdekking dat Total Church geen nieuw concept is of wil zijn, maar vooral een levensstijl’, schrijft de vrijgemaakt-gereformeerde predikant Jos Douma op zijn weblog. Hij was een van de bezoekers van de conferentie. ‘Dat het om een levensstijl gaat, komt voor mij het
sterkst tot uitdrukking in deze cruciale zin binnen het gedachtegoed van Total Church: gewone mensen die gewone dingen doen met “gospel intentionality”’, schrijft Douma. Die laatste woorden worden in Nederland nogal uiteenlopend vertaald, viel de predikant na navraag op het sociale medium Twitter op. ‘Met de bedoeling het evangelie te laten zien’ is daar één van. Of:
‘Gewone mensen die het evangelie leven.’ ‘Maar’, vervolgt Douma, ‘je moet ook weer een beetje oppassen dat je niet uitkomt bij alleen maar: ‘gewoon als christen leven’. Want in mijn oren klinkt dat ongeveer hetzelfde als: ‘de deuren van de kerk staan elke zondag open’ (de ultieme dooddoener in gesprekken over missionair gemeente zijn).’ Op die manier leven gaat ons namelijk niet vanzelf af, merkt de predikant op. ‘Er is dus ook niets gewoons aan (als het gewoon was, gebeurde het al massaal).’ De crux zit ‘m volgens Douma in het woordje ‘intentionality’. ‘Misschien is dat wel: ‘onopvallende opzettelijkheid’. Of is het juist: ‘opvallende onopzettelijkheid’?’ En zo ligt de primaire uitdaging volgens de predikant in het leren om ‘gewoon mens te zijn’ en in het leren cultiveren van die ‘gospel intentionality’.