De laatste maanden ben ik geboeid geraakt door de relatie uitgever-auteur-boekhandelaar. Deze belangstelling kreeg een impuls toen ik het verhaal las van de sluiting van christelijke boekhandel Boektiekje in Katwijk: Boekhandelaar anno 2011. Het verhaal achter de sluiting van Boektiekje.

De boekenmarkt heeft het behoorlijk moeilijk. En dat merken de boekhandelaars. Ook de christelijke. Dat is één van de redenen waarom ik al een tijd lang op de boekenpagina’s op mijn website een link heb geplaatst naar de Bijbel-In in Haarlem. Tegenwoordig kun je boeken ook digitaal kopen, bijvoorbeeld via Bol.com, maar ook (en dat kunnen boekhandelaren niet erg waarderen) via de sites van de uitgevers zelf (zodat de boekhandel wordt overgeslagen). Dat kun je natuurlijk niet verbieden, maar het brengt wel nieuwe uitdagingen mee voor (christelijke) boekhandelaren. Wat is de toegevoegde waarde van de christelijke boekhandel?

Hinke te Lintum-Posthumus, manager van de Bijbel-In in Haarlem, heeft daar, onder de kop “BIJBEL-IN OF BOL.COM?, een boeiend stukje over geschreven dat ik hier graag grotendeels doorgeef:

Graag wil ik het belang van de Bijbel-In illustreren met één van de vele gesprekken die we in de winkel mogen hebben.

Er komt een mevrouw in de winkel voor een bijbel. Als ik haar vraag aan welke uitgave/vertaling ze denkt, kijkt ze me niet begrijpend aan. Voor mij een bevestiging dat ze niet met het geloof en met de bijbel is opgegroeid. Dan komt ze met het verhaal, dat ze op zoek is naar de vertaling die ze in hotels heeft zien liggen. Ze overnacht vaak in hotels, maar kijkt – volgens eigen zeggen – nooit in de laatjes. Totdat ze met haar dochtertje op een hotelkamer is, die natuurlijk wel alle laatjes open trekt. “Kijk mama, een boek”, zegt ze. De mevrouw neemt het boek aan en begint er in te lezen. Ze herinnert zich, dat een collega haar al eens de tip heeft gegeven om ‘1 Cor 13’ te lezen. Daarom zoekt ze het betreffende gedeelte op. Ze wordt er door aangeraakt en gaat verder met lezen, te beginnen bij Mattheus. Het spreekt haar zo aan, dat ze nu zelf een eigen bijbel wil. Ze is van Islamitische afkomst en ontdekt in de Bijbel dat ze het niet zelf hoeft te verdienen, iets wat haar altijd is voorgehouden vanuit de Koran.

Ik mag haar wijzen op wat Jezus voor haar en ons heeft gedaan en laat haar in verschillende vertalingen ‘1 Cor 13’ lezen. Ze gaat met de NBV de deur uit. Bij het afscheid geeft ze me een hand en bedankt me voor de informatie. Ze vertelt ook nog, dat ze zich van heel lang geleden kon herinneren dat hier ergens een bijbelwinkeltje was en dat ze speciaal is omgereden om onze winkel weer op te zoeken.

Ik vind het fijn om dit mooie verhaal ook aan u door te geven.
Het onderstreept waarom het zo belangrijk is om onze winkel te steunen.
Er zijn de laatste tijd opvallend veel mensen die in de winkel komen om hun eerste bijbel te kopen. Dat maakt het werken in de Bijbel-In extra bijzonder.

Alle reden dus om je (christelijke) boeken te kopen bij de plaatselijke christelijke boekhandel! En dat kan dus, in ieder geval wat betreft de Haarlemse Bijbel-In, ook via internet! Daarom moedig ik bezoekers van de boekenpagina’s op mijn site graag aan om hun internetbestelling te plaatsen bij de Bijbel-In!