Welkom!


Lees hier de dagelijkse Bijbelmomenten en citaten van Week 2 (steeds beschikbaar vanaf 5.00 uur op de betreffende dag; dag 8 is zondag 24 april):

Dag 8 | Dag 9 | Dag 10 | Dag 11 | Dag 12 | Dag 13 | Dag 14
Dag 15 Dag 16


We gaan de tweede week in! Ik hoop dat je het gevoel hebt dat je in de eerste week een soort (vernieuwde) basis hebt gelegd om je verder te verdiepen in en te laten aanspreken door de Bergrede van Jezus. De cursus heb ik niet voor niets niet alleen maar ‘De Bergrede’ genoemd, maar bewust: ´De Bergrede van Jézus’. Als we ons verdiepen in de Bergrede kan dat alleen maar als we eerst en steeds opnieuw onze blik richten op de Spreker.

Jezus kijkt, spreekt en raakt je aan

In deze week staan we daar nog eens extra bij stil. Ik reik je hieronder een leestekst aan (via de button) die ik heb geschreven over de kracht van het Woord. Want het gaat in de Bergrede niet allereerst om een tekst om te lezen maar om een ontmoeting met Jezus die jou liefdevol aankijkt, liefdevol aanspreekt en liefdevol aanraakt.

De Bergrede: lezen, luisteren, leven

Hoe lees je de Bergrede? Daarover gaf ik onderwijs in het webinar van maandagavond 25 april. Hieronder kun je dat webinar terugkijken. In het webinar komen deze vragen aan de orde:

 1. Hoe moeten we de Bergrede lezen?
 2. Wat is de context van de Bergrede?
 3. Voor wie is de Bergrede bedoeld?
 4. Wat zijn kernverzen uit de Bergrede?

Preek: Lezen, luisteren, leven’

Over de drieslag ‘Lezen, luisteren, leven’ hield ik in september 2017 een preek. In dat seizoen 2017-2018 hield ik meerdere preken over de Bergrede en gaf ik ook een cursus (april-mei 2018). De preek kun je hieronder beluisteren:

Preek ‘Lezen, luisteren, leven’

Ik maakte toen ook een preeksamenvatting die je via deze link (pdf) kunt downloaden.

Lied luisteren: Speak the Word

In de preek hierboven verwijs ik naar het lied ‘Speak the Word’ van Tommy Walker. Hieronder kun je dat beluisteren. Het lied kan je helpen om nog meer te geloven in de kracht van het Woord, ook het Woord van Jezus’ Bergrede!

Waarom de Bergrede bestuderen en leven?

In Week 1 en Week 2 zijn we vooral bezig om een basis te leggen voor het lezen en leven van de Bergrede als geheel. De citaten die je elke dag vindt bij de Bijbelmomenten helpen daar ook steeds bij, dat is tenminste hun bedoeling. In deze podcast lees ik een paar citaten van Martin Lloyd-Jones voor zodat ze ook op een nog andere manier (of voor het eerst als je ze nog niet hebt gelezen) naar je toe komen.

Waar Jezus je leven raakt…

Onlangs verscheen er een boek waarvoor ik een aanbeveling mocht schriojven: ‘De achtste dag. Waar Jezus je leven raakt’. Met toestemming van de auteurs en de uitgever mag ik binnen deze online cursus een hoofdstuk uit dit boek met jullie delen. Een kadootje dus!

Ik schreef zelf deze aanbeveling:

Dit kostbare boek gaat over het volle leven: het leven in relatie met Jezus. Ik was meteen verkocht toen ik al op de eerste bladzijde een citaat van Meester Eckhart las: ‘God is overal en te allen tijde op gelijke wijze tegenwoordig.’ Wil jij ook uitgenodigd worden om op weg te gaan en deze tegenwoordigheid te ervaren? Neem, lees, mediteer en bid dan dit mystieke boek.

Van de achterflap: “In dit boek doorloop je in zeven etappes – als dagen – en kom je uit bij de dag die we in al zijn luister nog verwachten: de Achtste Dag. Je wordt uitgenodigd tot een verkenning van het hart en aangemoedigd tot groei en opstanding.”

Boven hoofdstuk 3 ‘De derde dag’ staat een citaat van Jezus uit de Bergrede. Het hoofdstuk is niet direct een uitleg van dat vers, maar ik vond het wel mooi om te lezen hoe zo’n uitspraak van Jezus over ‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn’ verwerkt wordt in dit hoofdstuk. Dus: neem wat tijd om het hoofdstuk te lezen en te verwerken. En als je meer over het boek wilt weten of het zelfs zou willen aanschaffen: klik dan op de tweede button hieronder.

De ‘LuisterBergrede’

Ik ben zo vrij om de ‘LuisterBergrede’ in deze tweede week ook weer een plaats te geven omdat ik hoop dat je de Bergrede een aantal keren in haar geheel beluistert. Ik doe dat zelf zo nu en dan (met oortje sop) als ik in de trein zit van Meppel naar Zwolle of ook in de auto door te luisteren via mijn smartphone.

Wat is voor jou een goed moment om te luisteren? Gewoon als je er wat tijd voor neemt terwijl je ergens in huis zit? Onder een klusje dat je aan het doen bent? Tijdens een wandeling? Maak met jezelf een (nieuwe) afspraak om (weer) te luietrn naar de voorlezing van de Bergrede.

Preek: balk en splinter (zondag 1 mei 2022)

Komende zondag 1 mei hoop ik in de Plantagekerk te preken over een onderdeel uit de Bergrede van Jezus. Ik heb gekozen voor Matteüs 7:1-5 waar het gaat over oordelen en niet-oordelen, over balk en splinter. Hoe zou het leven eruit zien als we minder zouden toegeven aan onze ingebakken neiging om mensen om ons heen (misschien wel juist de mensen die het dichtst bij ons staan) een oordeel te hebben? De preek is na afloop ook terug te kijken en te luisteren.

Elke dag een overdenking en een citaat

Vijftig dagen lang kun je in het kader van deze cursus een bijbelmoment bij een of meer verzen van de Bergrede lezen én vind je een citaat van een auteur over de Bergrede. Je vindt de link naar de pagina met het Bijbelmoment en het citaat als je op onderstaande button klikt.


Je kunt de Bijbelmomenten en citaten van deze week ook helemaal bovenaan deze pagina vinden via de links. Let wel: de pagina met het Bijbelmoment en citaat van de betreffende dag zijn op die dag vanaf 5.00 uur beschikbaar. Als je eerder klikt, krijg je een foutmelding (Fout 404) omdat de betreffende pagina dan nog niet bereikbaar is.

De Bergrede als leefregel

Een van de redenen waarom ik het belangrijk vind om de Bergrede van Jezus aan te reiken is dat ik geloof dat het voor christelijk én kerkelijk leven nu vooral belangrijk is dat we ons niet concentreren op leerregels maar op een leefregel. Met wat moeilijker woorden: het moet niet allereerst om ortho-doxie gaan (de juist leer) maar om ortho-praxie (het goede leven). Christenen moet je niet allereerst aan hun opvattingen kunnen herkennen maar aan hun levensstijl.

Daarover schreef ik een aantal jaren geleden al enkele blogposts (en meer recent ook nog, maar die blogposts komen een van de volgende weken aan bod). Ik nodig je uit om onderstaande drie blogposts te lezen en te overwegen:

 1. Lees blogpost: Dit is vandaag mijn ene stelling #500jaarreformatie
 2. Lees blogpost: De BergRegel. Leefregel voor de kerk van de 21e eeuw
 3. Lees blogpost: Van ‘Heidelbergse leerregels’ naar ‘Galilese leefregel’

De volgende vijf weken

De komende vijf weken zal ik proberen steeds een van de vijf delen van de Bergrede aan de orde te stellen. Dat gebeurt niet uitputtend, daar is het te veel voor, maar ik hoop wel dat ik op die manier de Bergrede als geheel recht doe.

 • Week 3 | Matteüs 5:1-16 (met nadruk op 5:3-10 – de gelukkigprijzingen)
 • Week 4 | Matteüs 5:17-48 (met nadruk op 5:17, 20 en 48)
 • Week 5 | Matteüs 6:1-18 (met nadruk op 6:6 en 9-13 – bidden en het Onze Vader)
 • Week 6 | Matteüs 6:19-7:12
 • Week 7 | Matteüs 7:13-29